Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow дисц-дім arrow ДІЄТА
   

ДІЄТА

(грец. - спосіб життя) - спеціально розроблений режим харчування здорової та хворої людини, який характеризується певним набором продуктів, хім. складом і калорійністю їх, спеціальними методами кулінарної обробки їжі та встановленими інтервалами між її прийманням. Д. для здорових людей розробляються відповідно до їхнього віку, статі, характеру трудової діяльності та способу життя. Вона сприяє запобіганню багатьом хворобам (напр., атеросклерозу, ожирінню), підвищенню працездатності. Д. для хворих (лікувальна дієта) складається відповідно до характеру захворювання, стадії його розвитку, характеру метаболічних та функціональних порушень. Правильно розроблена Д. має виражену лікувальну дію, створює сприятливий фон для використання ін. засобів лікування, посилює їхню дію, сприяє швидкому видужанню, запобігає переходові хвороби у хронічну форму. В лікувально-профілактичних закладах використовують "дієтну" систему харчування (див. Лікувальне харчування). До лікувальних дієт належать і т. з. розвантажувальні дні (яблучний, молочний, сирний та ін.), які широко використовуються в дієтології. Д. тварин - режим годівлі хворої тварини. Призначають високоякісні легкоперетравні корми: травоїдним - сіно і борошно з бобових трав, комбінований силос, пророщене зерно, настій хвої; м'ясоїдним - молоко, свіже м'ясо, рибу, яйця. Застосовують вітамінну й мінеральну підгодівлі.

Літ.: Покровский А. А. [та ін.]. Лечебное питание. М., 1971; Щупак Н. Б., Дунаєвський Г. А. Харчування хворої людини. К., 1973; Щупак Н. Б., Дунаєвський Г. А. Харчування і здоров'я людини. К., 1976; Губергриц А. Я., Линевский Ю.В. Лечебное питание. К., 1977; Смирнов С. И., Муравьёв М. И. Внутренние незаразные болезни лсвачных. К., 1977.

П. М. Майструк (Д. людини).