Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow масн-мач arrow МАЦЕРАЦІЯ
   

МАЦЕРАЦІЯ

(лат. maceratio— вимочування, розмочування) — процес роз'єднання клітин у рослинних і тваринних тканинах. Відбувається внаслідок руйнування міжклітинної речовини, яка скріплює клітини. М. у рослин буває, напр., при достиганні й зберіганні соковитих плодів, у тваринних організмів — при тривалому перебуванні тканин у воді. М. використовують для виготовлення анатомічних і гістологічних препаратів (при цьому застосовують воду, розчини лугів, кислот тощо), а також при обробці волокнистих рослин (вимочування льону й конопель тощо).