Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow земля-змій arrow ЗЕРНОВІ БОБОВІ КУЛЬТУРИ
   

ЗЕРНОВІ БОБОВІ КУЛЬТУРИ

зернобобові культури — запроваджені в культуру рослини родини бобових. До 3. б. к. належать бл. 60 видів, серед яких найпоширеніші горох, вика, соя, квасоля, боби, чина, нут, сочевиця, люпин, арахіс, лобія та ін. Зерно 3. б. к. залежно від сорту і умов вирощування містить багато рослинних білкових речовин (горох — 22—34% , вика — 26—35, соя — 24—45, люпин — 28—61, боби — 28—35, арахіс — 24—30% ), соя та арахіс ще й олію, яка має харчове і тех. застосування. В складі білків 3. б. к. знаходяться цінні амінокислоти — лізин, триптофан, метіонін, цистин. 3. б. к. споживають у вигляді стиглого насіння, крупів борошна, недостиглого насіння на зелений горошок і соуси. 3. б. к. використовують у консервному виробництві і як сировину в ряді ін. галузей харч. пром-сті. Насіння бобових культур — цінний концентрований корм для с.-г. тварин, особливо для молодняка і молочної худоби. 3. б. к. дають високопоживне сіно і використовуються для виготовлення трав'яного борошна, сінажу та силосу. Зелена маса 3. б. к. багата на вітаміни. Поживним кормом для тварин є також солома і полова 3. б. к. Здатність 3. 6. к. збагачувати грунт на азот завдяки розвитку на їхньому корінні бульбочкових бактерій, що зв'язують азот повітря, надає цим рослинам великого агротехнічного значення в системі інтенсивного землеробства. Більше половини всіх посівів 3. б. к. в СРСР зосереджено в РРФСР; Україні належить друге місце за площею (1098 тис. га) посівів.

Літ.: Чернобривенко С. И. Зернобобовые культуры на Украине. К. — X., 1947; Юхнмчук Ф. Ф. Люпин в земледелии. К., 1963: Зернові бобові культури. К., 1964: Бугай С. М. Рослинництво. К., 1978; Лещенко А. К.. Бабич А. О. Соя. К., 1977.

Ф. П. Юхимчук.

 

Схожі за змістом слова та фрази