Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow лів-ліп arrow ЛІЗОЦИМ
   

ЛІЗОЦИМ

(від лізис і грец.— закваска), мурамідаза — фермент класу гідролаз, що спричинює лізис багатьох бактеріальних клітин. Каталізує розщеплення в мукополі-сахаридах β-глюкозидного зв'язку N-ацетилмурамінової к-ти та N-ацетилглюкозаміну. Л. виявлено у багатьох тканинах та рідинах тваринних організмів, а також в деяких рослинах, бактеріях, фа-гах та в яєчному білку. Особливо багато Л. в печінці, селезінці, слизових оболонках, слині, сльозах. В організмі відіграє роль антибактеріального бар'єра. Найкраще вивчено Л. яєчного білка. Він має мол. м. 13 930, складається з 129 амінокислотних залишків, стійкий при високих значеннях рН та при нетривалому кип'ятінні, добре розчинний у воді. Методом рентгеноструктурного аналізу встановлено просторову конфігурацію Л., у т. ч. і тривимірну структуру його активного центру А. звичайно одержують з яєчного білка за допомогою кристалізації, яка легко протікаї при рН 9,5, та іонообмінної хроматографії. Л застосовують для лікування запалень носоглотки, очей, опіків, ран, в акушерській практиці тощо; у харч. пром-сті — здебільшого як консервуючий засіб.

В. К. Лішко