Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow пере-пери arrow ПЕРЕАМІНУВАННЯ
   

ПЕРЕАМІНУВАННЯ

трансамінування — оборотний ферментативний процес, в ході якого здійснюється перенесення аміногрупи (—NH2) від амінокислот або амінів до α-вуглецевого атома однієї з трьох α-кетокислот — піровиноградної, α-кетоглутарової або щавлевооцтової. При цьому утворюється α-кетоаналої вихідної амінокислоти, а a-кетокислота перетворюється на відповідну α-амінокислоту. Реакції П. каталізуються ферментами з класу трансфераз — амінотрансферазами, найважливішими з яких є аланінтрансаміназа та глутаматтрансаміназа. Усі амінотрансферази мають однаковий кофермент — піридоксальфосфат та спільний механізм дії. П. є одним з найважливіших процесів перетворення амінокислот і займає центр. місце в обміні азоту в живих організмах. Взаємоперетворення в процесі П. різних амі-110- та a-кетокислот відіграє важливу роль у сполученні обміну амінокислот та вуглеводів. П. відкрили (1937) рад. біохіміки О. О. Браунштейн і М. Г. Кріцман.

О. В. Кравцов.