Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow монол-морс arrow МОРКВА
   

МОРКВА

(Daucus) — рід трав'янистих рослин родини зонтичних. Дво-, рідше одно- або багаторічні жорстковолосисті рослини. Листки перисторозсічені. Квітки дрібні, білі. Плід — двосім'янка. Бл. 60 видів, пошир. у середземноморських країнах та в Африці, Австралії, Америці. В СРСР, у т. ч. й на Україні, всюди як бур'ян росте М. дикa (D. carota) — дворічна рослина з грубим дерев'янистим білуватим коренем. У культурі — М. посівна (D. sativum), вирощується як овочева й кормова рослина майже по всій земній кулі. В 1-й рік утворює розетку листків і коренеплід, на 2-й — розетку листків, квіткові стебла й насіння. Коренеплід м'ясистий, з 2 шарів: ніжного зовнішнього й грубого за будовою — внутрішнього; забарвлення червоне (середземноморський підвид), біле й жовте (афганський підвид). Коренеплід М. столової містить в серед. (%): води — 88,8, азотистих речовин — 1,1, жиру — 0,2, вуглеводів— 9,2, золи— 0,7, значну кількість каротину, вітамінів (В1, В2, В6, РР, С, Е, К), солей заліза тощо. Споживають М. свіжою, вареною; тваринам згодовують свіжою або у вигляді силосу. Сік з інтенсивно забарвлених коренеплодів містить до 25 мг% каротину, його застосовують як лікувальний засіб. Урожай М. до; сягає 300—400 ц/га. Районовані (1981) сорти М. на Україні: Бирючекутська 415, Вітамінна 6, Нантська харківська, Нантська 4, Шантане сквирська, Шантане 2461.

Літ.: Білецький П. М. Овочівництво. К., 1970; Потапенко M. Т. Червона морква і використання її на кормові цілі. К. 1965.

П. М. Білецький.

Морква - leksika.com.ua