Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow підд-піра arrow ПІНГВІНОПОДІБНІ
   

ПІНГВІНОПОДІБНІ

пінгвіни (Sphenisciformes) — ряд нелітаючих птахів. Довж. тіла 40—120 см, маса 3—42 кг. Забарвлення спини чорне, синє, сірувато-чорне, у деяких на голові жовті плями або смуги, черево біле. Крила перетворені на ласти, за допомогою яких П. плавають, лапи 4-палі з перетинками, виконують роль руля при плаванні. Пір'я мало диференційоване, дрібне, лусковидне, рівномірно вкриває тіло. В ряді 1 родина (6 родів) з 16 видами. Поширені в антарктичних та субантарктичних районах, деякі на Пн. досягають Австралії, Нової Зеландії, Пд. Африки, Пд. і Пд.-Зх. Америки, один ендемічний вид — на Черепахових о-вах. Живуть П. колоніями. Мо-ногами. Гнізда мостять на землі з гальки або в норах, кладка з 1—2 яєць, насиджують самець і самка; у імператорського пінгвіна (Aptenodytes forsteri) та королівського пінгвіна (A. patagоnica) самець насиджує та переносить яйце на лапах під шкірною складкою черева. П.— виводкові птахи. Живляться ракоподібними, рибою та ін. морськими тваринами. Викопні рештки відомі з міоцену. Використовуються шкурки — "пташине хутро".

Л. Ф. Назаренко.

Пінгвіноподібні - leksika.com.ua