Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow копіт-корн arrow КОПТИЛЬНА ПІЧ
   

КОПТИЛЬНА ПІЧ

— піч (установка), в якій харчові продукти (переважно м'ясні і рибні) обробляють коптильним димом або теплом. Коптильний дим утворюється при неповному згорянні деревини (переважно листяних порід) в топці печі або в димогенераторі, часто розміщеному поза піччю. Розрізняють К. п. періодичної і безперервної дії. В К. п. періодичної дії (камерних) харч. продукти укладають на рами, візки, сітки чи гратки або підвішують на спец. пристроях. В К. п. безперервної дії — тунельних (мал.), баштових, шахтних — харч. продукти розміщують на рейках, підвісах, рамах, візках або закріплюють на конвейєрних ланцюгах. Для теплової обробки застосовують коптильний дим в суміші з повітрям або тільки повітря, що їх нагрівають в калориферах і переміщують вентиляторами. Крім того, використовують інфрачервоне проміння. В К. п. обробляють теплом і харч, продукти з попередньо введеною або нанесеною коптильною рідиною. Є також електричні К. п., де харч. продукти (в осн. рибні) коптять в електр. полі високої напруги. Див. також Копчення. Г. К. Бабанов.

Коптильна піч - leksika.com.ua