Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow бат-без arrow БЕЗЗУБІ КИТИ
   

БЕЗЗУБІ КИТИ

вусаті кити (Mystacoceti) - підряд водяних ссавців ряду китоподібних. Поширені в усіх океанах. Найбільші тварини всіх часів; напр., синій кит досягає довж. 33,3 м і маси 163 т. Живляться Б. к. планктонними організмами, внаслідок чого зуби в них замшилися численними (від 360 до 800) ротовими пластинами (т. зв. китовим вусом) завдовжки 50-450 см, розміщеними у верхній щелепі впоперек ясен, утворивши цідильний апарат. До Б. к. належить 10 видів: гренландський, південний, карликовий, синій, сірий і горбатий кити, фінвал, сейвал,малий смугач та смугач Брайда. Б. к. мають промислове значення. З 1959 під міжнародною охороною перебувають гренландський кит, південний і сірий кити; з 1967 - і синій кит.

 

Схожі за змістом слова та фрази