Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow М-майз arrow МАГНІЙ
   

МАГНІЙ

(Magnesium; від назви міста Магнесії у Стародавній Греції), Mg — хім. елемент II групи періодичної системи елементів Д. І. Менделєєва, ат. н. 12, ат. м. 24,305. Природний М. складається з трьох стабільних ізотопів: 24Mg (78,60%), 25Mg (10,11%) і 26Mg (11,29); відомо 5 радіоактивних ізотопів. М. вперше добув 1808 і дав йому назву англ. хімік Г. Деві. Вміст М. у земній корі 2,33% (див. Магнієві руди). М.— легкий сріблясто-білий метал, густ. 1739 кг/м3, tпл. 651° С, tкип 1107° С. Хімічно активний, на повітрі окислюється і тьмяніє; при нагріванні горить яскравим полум'ям, енергійно взаємодіє з ін. елементами, витісняє водень з води. М. легко реагує з к-тами, стійкий до лугів. Одержують електролізом розплавленого карналіту або відновленням оксиду магнію. Застосовують для виробн. магнію сплавів, високоміцного чавуну, магній органічних сполук, для магній термічного відновлення металів (Ті, Zr, V, U, Ве), розкислення і знесірчення, у піротехніці тощо. Широко використовуються також магнію сполуки.

М. в організмі — необхідна складова частина тканин рослинних і тваринних організмів; один з біогенних елементів. Іони М. відіграють важливу роль в обміні речовин, у підтриманні тургору клітин тощо. М. входить до складу хлорофілу, а також усіх клітинних органоїдів рослин. В організмі хребетних тварин і людини М. міститься гол. чин. у печінці, кістках та м'язах. Добова потреба людини у М.— 0,3—0,5 г. Нестача в їжі М. призводить до порушень збудливості нервової системи, скорочення м'язів. О. Й. Емес-Мисенко (М. — хім.елемент).