Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow реч-ріве arrow РИБОФЛАВІН
   

РИБОФЛАВІН

лактофлавін, вітамін В2 [7,8-диметил-10- (1-D-рибітил)-ізоалоксазин] — біологічно активна речовина, що належить до класу водорозчинних вітамінів групи В. Хімічно чистий препарат Р.— кристал. порошок оранжево-жовтого кольору, погано розчинний у воді. Р. входить до складу флавінових коферментів, які міцно зв'язані з білками (див. Флавопротеїди) і в такому стані беруть участь у окислювально-відновних реакціях. Одержав вітамін вперше (з молочної сироватки) амер. вчений Блайт (1879), структуру встановив Р. Кун (1933), синтезував П. Каррер (1935). Бі-ол. синтез Р. відбувається у клітинах мікроорганізмів та рослин. До клітин тварин і людини Р. потрапляє з їжею. Добова потреба бл. 2 мг. Внаслідок великого поширення Р. у продуктах харчування недостача Р. у людини виникає зрідка і насамперед спричинює ураження шкіри, порушення зору; гостра недостача — кому. Міститься Р. у пивних дріжджах, яєчних жовтках, бичачій печінці, молочних продуктах.

Літ.: Кононский А. И. Биохимия животных. К., 1980; Ленинджер А. Биохимия. Пер. с англ. М., 1976; Мецлер Д. Биохимия, т. 2. Пер. с англ. М., 1980.