Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow комут-констан arrow КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ
   

КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ

(від лат. соnditus — присолоджений) — харчові продукти звичайно зі значним вмістом цукру. Відзначаються приємним смаком і ароматом, високими калорійністю і засвоюваністю. Розрізняють К. в. цукристі (напр., зефір, цукерки, шоколад) і борошняні (бісквіти, вафлі, печиво, торти та ін.). Сировиною для К. в. є цукор, патока, мед бджоляний, борошно, прянощі, жир, молоко, горіхи, яйця, харч. к-ти та ін. Після лабораторного аналізу її просіюють або фільтрують, у разі потреби сортують. Далі сировину піддають термічній (напр., уварюванню, обжарюванню, випіканню) і механічній обробці (подрібнюванню, перемішуванню, збиванню тощо) або тільки термічній чи механічній. Є К. в. (напр., для хворих на діабет), в яких цукор замінено нецукристими речовинами (ксилітом, сорбітом), в інші (для хворих на анемію) додають речовини з великим вмістом заліза і повноцінного білка. У виробах для дітей не використовують кави, зводять до мінімуму вміст какао. Після виготовлення вироби надходять на розфасовувальні або загортальні машини. На підприємствах кондитерської промисловості СРСР виробляють К. в. більш як 1500 найменувань. Серед широкого асортименту кондитерських виробів кондитерських ф-к УРСР — торти "Київський", "Хрещатик", "Шахтарський", печиво "Полтавська суміш" та ін. вироби.

Літ.: Технология кондитерских изделий. М., 1978.

А. І. Саламатова.

Кондитерські вироби - leksika.com.ua

 

Схожі за змістом слова та фрази