Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow шля-ште arrow ШРІТ
   

ШРІТ

шрот (нім. Schrot, букв.— дрібні залишки) — побічний продукт, який одержують при виробництві олії з подрібненого насіння олійних культур після екстрагування жиру органіч. розчинниками. Ш. — цінний білковий вид кормів для с.-г. тварин. Залежно від сировини розрізняють Ш. соняшниковий, льоновий, бавовниковий, соєвий, гірчичний, конопляний, кукурудзяний, коріандровий та ін. Найкращу кормову цінність мають соняшниковий, льоновий, соєвий Ш., 1 кг яких дорівнює 1,02—1,19 корм. од. і містить 289—367 г перетравного протеїну. У Ш. багато вітамінів групи В, Е, калію, фосфору. Згодовують Ш. тваринам так само, як і макуху. Входить до складу комбікормів.

В. М. Хрящевський.