Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow франс-фуні arrow ФРУКТОЗА
   

ФРУКТОЗА

(від лат. fructus — плід), левульоза С6Н12О6 — простий вуглевод з групи моносахаридів. Гексоза (кетогексоза). Біла кристалічна речовина, добре розчинна у воді, солодка на смак (солодша за цукор на 70 %). Має оптичну активність; у природі зустрічається лише лівообертаючий стереоізомер Ф. (див. Ізомерія) — D-фруктоза (тому Ф. часто звуть левульозою). Дуже поширена речовина: вільна Ф. міститься в меду (40—42 % ) і плодах (плодовий цукор), спермі, сироватці крові; у складі дисахаридів — у фруктах (фруктовий цукор), коренеплодах; полімери Ф.— у деяких мікроорганізмах, в стеблах і коренях рослин. Бере участь у вуглеводному обміні. Застосовується в медицині, харчовій пром-сті тощо.

фруктоза - leksika.com.ua