Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow кур-кят arrow КУРКА СВІЙСЬКА
   

КУРКА СВІЙСЬКА

(Gallus) — найпошир. вид с.-г. птахів ряду куроподібних. Походить від дикої банківської курки. На Україні викопні рештки К. с. знайдено в трипільських поселеннях, давністю 4 тис. років. Від К. с. одержують яйця, м'ясо, пух і пір'я; курячий послід є цінним добривом. Залежно від породи жива маса півнів 2,5—4,5 кг, курок — 1,8— 3,5 кг. Статева зрілість — у 5—6 місяців. Несучість 200—220 яєць, рекордна 365. Маса яйця 40—65 г. Промислове виведення курей — в інкубаторах (див. інкубація, Інкубаторно-птахівницька станція). Утримують К. с. в пташниках, годують переважно сухими комбікормами. Для виробн. яєць і м'яса на пром. основі створено птахофабрики та спец. г-ва. Залежно від продуктивності К. с. поділяють на несучих, м'ясних і м'ясо-несучих. Див. також Птахівництво.

Літ.: Птахівництво. К., 1974; Сметнев С. И. Птицеводство. М., 1978; Иоцюс Г. П., Старчиков Н. И. Птицеводство. М., 1979.

 

Схожі за змістом слова та фрази