(Sirenia) — ряд водяних ссавців. Тіло (довж. сучас. видів до 5,8 м, маса до 350 кг) масивне, з порівняно невеликою головою, товстою рухомою шиєю, верхня губа дуже розвинена, нагадує своєрідний хобот, зуби повністю або частково редуковані, передні кінцівки — ласти п'ятипалі, задніх немає, хвостовий плавець безскелетний, горизонтальний. Шкіра товста, вкрита рідким коротким волоссям. С. населяють мілководні ділянки морів, протоки та гирла річок. Тримаються поодинці або невеликими групами. Рослиноїдні. Сезонність розмноження відсутня. Після 152—і 80-денної вагітності самка народжує 1 маля. З родини: ламантини, дюгоні та вимерлі морські корови. Сучас. С. поширені в тропічних і субтропічних водах Індійського, Атлантичного і сх. частині Тихого ок., в бас. річок Амазонки, Оріноко та в річках Зх. Африки. Промисл. тварини. Дуже винищені, подекуди взяті під охорону. Викопні С. відомі починаючи з еоцену АРЕ та Ямайки. Предками С. вважають наземних звірів, близьких до хоботних, даманів, копитних.
О. П. Корнєєв.

