Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow лів-ліп arrow ЛІКЕРО-ГОРІЛЧАНА ПРОМИСЛОВІСТЬ
   

ЛІКЕРО-ГОРІЛЧАНА ПРОМИСЛОВІСТЬ

— галузь харчової промисловості, підприємства якої випускають різні види горілки та лікеро-горілчаних виробів. Для виготовлення горілки застосовують ректифікований спирт, одержаний в осн. з зерна, а також картоплі і меляси. Лікеро-горілчані вироби виготовляють з спиртових соків, морсів, настоїв та ароматичних спиртів, одержаних переробкою плодоягідної й ароматичної рослинної сировини з додаванням цукр. сиропу, виноградних вин, коньяку, лимонної кислоти та ін. продуктів, а також етилового спирту-ректифікату та спеціально підготовленої води. Залежно від вмісту спирту й цукру лікеро-горілчані вироби поділяють на такі групи: лікери, креми, наливки, пунші, настойки солодкі й напівсолодкі, напої десертні, настойки гіркі, бальзами та інші. В СРСР асортимент продукції Л.-г. п. (1979) становить 93 найменування. На Україні 1979 працювало 25 спеціалізованих підприємств Л.-г. п. і 2 цехи по виробн. лікеро-горілчаних виробів при спиртових комбінатах. Найбільші з них — Львівський, Артемівський, Донецький, Ворошиловградський, Харківський і Дніпропетровський лікеро-горілчані з-ди.

С. М. Шевелюк.

 

Схожі за змістом слова та фрази