Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow К-как arrow КАЗЕЇН
   

КАЗЕЇН

(від лат. caseus — сир) — складний білок фосфопротеїд. Мол. м. 30 000—40 000. Розчиняється в слабких розчинах солей і лугів. К.— неоднорідний білок, складається з чотирьох фракцій: ?-, ?-, ?-, ?~К. Вони подібні за амінокислотним складом. Містить усі незамінні амінокислоти, кальцій і фосфор, що обумовлює його високу споживну цінність. Утворюється а найважливішого білка молока казеїногену при зсіданні молока під впливом сичужного та ін. протеолітичних ферментів або кислот за участю іонів кальцію. Коров'яче молоко містить 2,8%, жіноче — 0,3% казеїногену. К. використовують для виготовлення харчових продуктів, лікувальних препаратів, клею, фарб, штучних волокон тощо.