Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow харл-хіл arrow ХАРЧОВІ ТОКСИКОІНФЕКЦІЇ ТА ІНТОКСИКАЦІЇ
   

ХАРЧОВІ ТОКСИКОІНФЕКЦІЇ ТА ІНТОКСИКАЦІЇ

— гострі захворювання, що виникають внаслідок вживання їжі, яка заражена певними видами мікроорганізмів або містить продукти їхньої життєдіяльності — токсини. Збудники X. т. та і. дуже поширені в природі і нерідко присутні в кишечнику тварини і людини. X. т. та і. більш ніж у 70 % випадків викликаються споживанням м'ясних (фарші, паштети, холодці та ін.), рибних, молочних, деяких овочевих страв (салатів, вінегретів та ін.), що заражені збудниками. Перебіг X. т. та і. переважно у формі гострого гастроентериту. Харчові токсикоінфекції відрізняються від харчових інтоксикацій тим, що вони виникають при надходженні їжі, яка містить токсини — отруйні речовини, що продукуються деякими мікроорганізмами. До харч. інтоксикацій відносять ботулізм та інтоксикації, які викликані стафілококами, здатними виробляти в харчових продуктах токсичні речовини. Джерелом зараження їжі стафілококами є люди, які беруть участь у приготуванні їжі: хворі на фурункульоз, піодермію та ін. гноячкові захворювання шкіри, а також хворі на катар верхніх дихальних шляхів і ангіну. Стафілококові інтоксикації відрізняються коротким прихованим інкубаційним періодом (2— 4 год). X. т. та і. починаються заг. поганим самопочуттям, тяжкістю в шлунку, сильним болем під грудьми, нудотою, блюванням. Профілактика: додержання правил особистої гігієни обслуговуючим персоналом, достатня теплова обробка харчових продуктів тощо.Лікування: швидке промивання шлунка, застосування сольових проносних засобів, сувора дієта тощо.

 

Схожі за змістом слова та фрази