Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow гант-гд arrow ГАУР
   

ГАУР

(Bos gaurus) - ссавець родини бичачих. Довж. тіла 2,1-Зм, вис. в холці 1,5-1,9 м. Голова з широким лобом і масивними довгими рогами (довж. до 115 см), добре розвинене підгруддя, тулуб піднятий в холці. Забарвлення здебільшого чорне, на череві жовтувато-буре, ноги в нижній частині білі. Живуть невеликими стадами в гірських лісах Індії, Непалу та в Індокитаї. Самка після 280-денної вагітності в серпні-вересні народжує 1 теля. Г.- об'єкт полювання (використовують м'ясо і шкуру). Чисельність Г. різко скорочується; збереглися вони лише в національних парках та резерватах. Г.- дикий предок гаяла. Іл. с. 489.

?. О. Топачевський.

Гаур