Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow лів-ліп arrow ЛІЗИС МІКРООРГАНІЗМІВ
   

ЛІЗИС МІКРООРГАНІЗМІВ

—явище розчинення бактерій під впливом певних фізико-хімічних та біологічних факторів. Полягає в руйнуванні стінки бактерії з наступним виходом речовини цитоплазми в зовн. середовище. До факторів, що спричинюють Л. м., відносять: гіпотонічність (див. Гіпотонічні розчини) середовища, що зумовлює набряк та розрив мікробної клітини; дію поверхнево-активних речовин — детергентів; фактори імунітету — комплемент та антитіла; антибіотики (напр., пеніцилін, що впливає на синтез стінки бактерій, лізоцим, що розчиняє муреїновий шар стінки бактерій); бактеріофаги. Л. м. може відбуватися в результаті автолізу, дії на них високих т-р (45—47° С) та деяких ін. факторів. Внаслідок лізису суспензія культури бактерій у рідкому середовищі просвітлюється. Аналогічне просвітлення колоній або бактеріального газону спостерігається і на твердих поживних субстратах. Під мікроскопом можна бачити "тіні" (порожні оболонки) клітин; іноді бактерії розпадаються на дрібні зерна.

В. П. Широбоков.

 

Схожі за змістом слова та фрази