восьминогові (Octopodidae) — родина ряду восьминогів класу головоногих молюсків. Тулуб мішкоподібний, овальний, без плавців; на голові 8 довгих міцних мацалець, які раніше наз. "ногами" (звідси назва — восьминогові). Довж. разом з випрямленими мацальцями 0,2—3(5) м. На мацальцях в два поздовжні ряди розміщені присоски. С- поширені гол. чин. в тепловодних ділянках Атлантичного, Індійського і Тихого океанів, в Середземному і Червоному морях. В СРСР (бл. 20 видів) трапляються лише в пн. і далекосхідних морях. Живуть на дні прибережних ділянок на глиб. до 100 м; пересуваються за допомогою мацалець. Живляться крабами, молюсками, рибою. В багатьох районах С. є об'єктом промислу для споживання. Типовий представник — С. звичайний (Octopus vulgaris) живе в Атлантичному ок., Середземному м., пн. морях. Викопні рештки відомі починаючи з крейдових відкладів.
О. П. Маркевич.


