Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow реч-ріве arrow РИС СИРЕЦЬ
   

РИС СИРЕЦЬ

— нешеретоване зерно посівного рису; сировина для одержання рисових крупів. Р.-с. містить (у % ) білків 7—10, крохмалю 65—75, жиру 1,5—2,5, клітковини 2,5—12,5, золи 4,5—5. Технологічні властивості Р.-с. характеризуються плівчастістю, скловидністю, тріщинуватістю і вмістом домішок у зерні. Плівчастість Р.-с. (процентне відношення ваги квіткових плівок до ваги зерна) у вітчизняних сортів рису коливається від 17 до 3,5%; чим вона менша, там вища якість зерна. Скловидність Р.-с. (процентне відношення ваги скловидних зерен до ваги всіх зерен зразка) характеризує структурно-мех. властивості зерна. Чим вища скловидність Р.-с, тим більше одержують з нього крупів високої якості. Тріщинуватість Р.-с. (процентне відношення ваги зерен з надтріснутим ендоспермом до ваги всіх зерен зразка). Чим вона більша, тим менший вихід цілих крупів вищого, 1-го й 2-го сортів, більший вихід дроблених крупів. Домішки, особливо важко відокремлювані (плоскуха рисова крупноплідна) і пожовклі зерна рису, ускладнюють технол. процес, знижують вихід крупів вищих сортів або роблять їх виробництво зовсім неможливим. Плівчастість й скловидність Р.-с. залежать від сорту вирощуваного рису, а вміст домішок і тріщинуватість — від умов вирощування, збирання урожаю й післязбиральної обробки зерна.

О. С. Зибко.