косуля (Capreolus) — рід ссавців род. оленевих. Довж. тіла самців 100—150 см, вис. у холці 65—100 см, маса 20—60 кг; самки дещо менші. Самці мають малорозгалужені горбкуваті роги довж. до 40 см, які щороку восени скидають. Влітку волосяний покрив рідкий, рудуватого кольору, взимку — густий, бурувато-сірий; ззаду біла пляма — навколо-хвостове "дзеркало". Новонароджені К. плямисті. Населяє ліси й рідколісся з галявинами. Парування в серпні — жовтні. Малята (1—3, іноді 4) з'являються у травні — червні. Живиться К. рослинами. К. пошир. в Європі й Азії. На Україні зустрічається К. звичайна (С. capreolus). Об'єкт мисливства. В деяких місцях свого поширення перебуває під охороною. На Україні здобувається за ліцензіями. К., які водяться в Сибіру, часто виділяють в окремий підвид К. сибірська (С. с. pygargus). Іл. с. 264.


