Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow руз-ряс arrow РЯБКИ
   

РЯБКИ

— підряд птахів ряду голубоподібних. Деякі зоологи виділяють Р. в окремий ряд. Довж. тіла 35—45 см, маса 200—600 г. Голова невелика з коротким дзьобом, тулуб кремезний, ноги короткі, хвіст клиновидний. Забарвлення жовтих, рудих, бурих кольорів, іноді чорне. Підряд включає 1 родину — рябкові (Ptеrосlіdае) з двома родами: рябок (Рterосles) і саджа, що об'єднують І6 видів, поширених в Африці і Пд. Азії. В СРСР — 4 види; в УРСР — рідкісні залітні птахи. Населяють сухі степи й пустелі. Тримаються зграйками. Добре ходять, бігають і швидко літають. Живляться переважно насінням. Моногами. Гніздо — ямка в землі. Кладку з 3 (рідше 2 або 4) яєць насиджують самець і самка бл. 4 тижнів, батьки не лише годують пташенят, а й, літаючи до водопою за десятки кілометрів, приносять їм у волі воду. Р.— об'єкти спорт. полювання. Викопні рештки відомі з верх. еоцену (Франція).

М. А. Воїнственський.