Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow ов-од arrow ОДУД
   

ОДУД

(Upupa) — рід птахів род. одудових. Єдиний вид роду — одуд звичайний (U. epops). Довж. тіла 27—32 см, маса 68—75 г. Дзьоб довгий, загнутий донизу, на голові великий чуб з рудих пір'їн з чорними кінцями, який періодично то розпускається віялом, то складається. Забарвлення яскраве, передньої частини тіла — руде, на крилах і спині — чорно-білі смуги, хвіст чорний з білою перев'яззю. О. поширений в Європі, Азії, Африці. В СРСР, у т. ч. в УРСР, трапляється повсюди, перелітний птах (зимує в осн. в екваторіальній Африці та Пд. Азії). Гнізда будує в будь-яких укриттях: дуплах, серед каміння, в щілинах будівель тощо. Кладку з 5—6 (іноді до 12) яєць брудно-білого кольору самка насиджує бл. 18 діб. Нагніздний птах. Живиться комахами, в т. ч. шкідливими.

Одуд - leksika.com.ua