Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow кнос-кое arrow КОВБАСНІ ВИРОБИ
   

КОВБАСНІ ВИРОБИ

— харчові, готові для безпосереднього вживання, продукти, одержувані з м'яса, жиру і добавок тваринного і рослинного походження. До К. в. належать: копченості; ковбаси варені (в т. ч. сосиски і сардельки), фаршировані, ліверні, кров'яні, напівкопчені і копчені (варено-копчені, сирокопчені); м'ясні хліби, паштети, сальтисони і холодці. Розрізняють К. в. загального споживання, лікувально-дієтичні і дитячі. Деякі К. в. випускають у вигляді консервів. Осн. сировина для К. в.— яловичина, свинина, меншою мірою — баранина, пташине і кроляче м'ясо; добавки — молочний білок, борошно, крохмаль, крупи, засолювальні суміші тощо. Для більшості К. в. готують фарш (подрібнене м'ясо, змішане з жиром і добавками), який набивають в оболонки або форми, одержуючи напівфабрикати, що їх обжарюють, варять або коптять (див. Копчення), сушать (якщо потрібно) охолоджують. Строки зберігання К. в. в охолодженому стані: сирокопчених ковбас — до 9, варено-копчених — до 4 місяців, напівкопчених — до 15, варених — до 2 діб, ліверних — до 24 год. Сальтисони, холодці і кров'яні ковбаси зберігають не більше як 12 год. В УРСР серед найбільших підприємств, що випускають К. в.,— Вінницький м'ясокомбінат і Київський м'ясокомбінат.

Літ.: Лаврова Л. П., Крылова В. В. Технология колбасных изделий. М., 1975.

В. О. Безугла.

 

Схожі за змістом слова та фрази