Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow К-как arrow КАБАРГА
   

КАБАРГА

(Moschus) — рід парнокопитних тварин родини кабаргових. У роді 3 види; в СРСР поширений один вид — К. сибірська (M. moschiferus). Довж. тіла до 1 м, вис. в холці до 70 см, жива маса 10—17 кг. Голова невелика, задні ноги непропорційно довгі. Рогів немає. У самця великі ікла. Забарвлення від світло-жовтого до темно-коричневого з світлими плямами. Поширена в Азії (Сибір, Далекий Схід) в гірській тайзі. Живиться мохами і лишайниками. Парування в грудні — січні. Після 185—195-денної вагітності народжує одне, рідко двоє малят. У самців на череві є залоза, що виділяє мускус. Викопні рештки К. відомі з голоцену. Іл. с. 486.

Кабарга - leksika.com.ua