- група підприємств громадського харчування, що здійснює колективний бізнес і знаходиться під безпосереднім контролем керівництва ланцюгом. Найвідо-міші компанії, що спеціалізуються на управлінні підприємствами громадського харчування, - "АРА", "Маріотт", "Сага", "Бест Вестерн", "Френдшіп Іннз". У 1965 р. в США операції в ланцюгах ресторанів становили 32% від усього обсягу операцій в громадському харчуванні, у 1975 р. - 42%, у 1985 р. - 51%. Перші 10 компаній в ресторанній індустрії дають більше 50 % всього обороту, причому тільки "Макдоналдс" і "БургерКінг" разом дають бл. 64% всього обороту 10 кращих Л. р.
50 найбільших ресторанних ланцюгів США
Найменування ресторанного ланцюга |
Число підприємств |
Дочоди, млн дол. |
Материнська компанія |
1 |
2 |
3 |
4 |
1. Макдоналдс |
9460 |
12000 |
Макдоналдс Корпорейшн |
2. Бургер Кіт |
5108 |
5085 |
Пілсбері Корпорейшн |
3. КФЦ |
6729 |
3286 |
Пепсіко Інкорпорейтед |
4. Уендіз |
3842 |
3150 |
Уендіз Інгернешнл |
5. Хардіз |
2835 |
2814 |
їм ас ко Лтд. |
|