Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow крос-куй arrow КРУП'ЯНЕ ВИРОБНИЦТВО
   

КРУП'ЯНЕ ВИРОБНИЦТВО

— виготовлення крупів з зерна круп'яних, зернових і бобових куль тур; галузь борошномельно-круп'яної промисловості. У процесі К. в. зерно спочатку очищають від домішок в сепараторах, трієрах або ін. апаратах і машинах. Очищене зерно лущать (обрушують), видаляючи квіткові плівки у проса, рису-зерна, вівса і ячменю, неїстівні плодові оболонки у гречки малозасвоювані насінні оболонки у гороху. Для цього використовують вальцедекові верстати, лущильні машини і посади, оббивальні машини тощо. Перед лущенням зерно деяких культур (вівса, гречки, проса) пропарюють і підсушують. Далі вдаються до провіювання, недосить вилущені зерна знову пропускають через лущильні апарати або машини, потім сортують на ядро лущене і ядро подрібнене, які шліфують і полірують, одержуючи крупи. У лущеного ядра (рису, гороху, вівса, пшона) на шліфувальних і полірувальних машинах видаляють зародок і зовн. оболонки, а подрібненому ядру (ячменю, пшениці і кукурудзи) надають овальної або округлої форми. Побічними продуктами К. в. є мучка і січка, відходами — лузга, недорозвинені і зіпсовані зерна. Проблеми К. в. досліджують, зокрема, в Одеському технологічному інституті харчової промисловості. На Україні крупи виробляють на з-дах Білої Церкви, Донецька, Миргорода, Кривого Рога, Львова, Полтави.

Літ.: Технология переработки зерна. М., 1977.

О. С. Зубко.

 

Схожі за змістом слова та фрази