Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow силос-сир arrow СИРОВАТКА МОЛОЧНА
   

СИРОВАТКА МОЛОЧНА

— продукт, що залишається після вироблення з молока сиру і казеїну. Містить 93—94% води, 0,7—1% білків (гол. чин. альбумінів і глобулінів), 4,5—4,7% вуглеводів (молочного цукру), 0,04—0,05% жиру, 0,5—0,7% мінеральних солей. При сквашуванні молока сичужним ферментом одержують солодку сироватку, а молочнокислими бактеріями — кислу. Солодка С. м. поживніша, ніж кисла. 100 кг її містять 11 корм. од. і 0,9 кг перетравного протеїну. Осн. кількість С. м. одержують при виробн. сиру. С. м. використовують для виготовлення альбумінового молока, молочного цукру, різних напоїв, а також для годівлі та відгодівлі свиней. Суха С. м. входить до складу замінників молока для молодняка с.-г. тварин. Див. також Корми.

В. Ю. Міцик.

 

Схожі за змістом слова та фрази