Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow рево-рек arrow РЕВУН
   

РЕВУН

(Alouatta) — рід мавп род. чіпкохвостих, або капуцинових. Довж. тіла 56—91 см, маса до 9 кг, хвіст —58—91 см, чіпкий; хутро темного, рудого або золотисто-жовтого кольору; мають добре розвинені горлові мішки, що відіграють роль резонаторів і зумовлюють гучний крик (особливо у самців), схожий на ревіння лева (звідси й назва Р.). Живуть пере важно у гірських листяних лісах, на деревах, тримаються невеликими групами (7—10, іноді до 40 особин). Живляться бруньками, листками, плодами рослин, тоді дрібними тваринами. У травні — серпні самка Р. після 140-денної вагітності народжує одне маля. 6 (за ін. авторами — 5) видів, поширених в Америці на Пд. до Аргентіни, на Пн.— до Пд. Мексіки включно; найвідоміші види: Р. чорний (A. carayа), Р. рудий (A. seniculus). Місцеве населення полює на Р. заради хутра і м'яса. Зникаючі види — гватемальський Р. (A. villosa) і колумбійський Р. (A. palliata) взяті під охорону.

О. П. Корнєєв.

Ревун - leksika.com.ua