Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow паш-перг arrow ПЕКТИНОВІ РЕЧОВИНИ
   

ПЕКТИНОВІ РЕЧОВИНИ

(від грец.— зсілий, скипілий) — високомолекулярні полісахариди; утворені залишками гол. чин. галактуронової кислоти; містять також нейтральні моносахариди. Входять до складу всіх наземних рослин та деяких водоростей (особливо багато П. р. у плодах, коренеплодах та стеблах). П. р. аморфні, мол. маса їх від ЗО до 300 тис; легко піддаються ферментативному гідролізу, який здійснюється за участю пектолітичних ферментів. До П. р. належать пектинові к-ти та їхні солі — пектани; пектини (продукти метилювання пектинової к-ти) та їхні солі — пектинати; протопектини — нерозчинні в воді речовини, що при гідролізі дають пектини. Серед П. р. розрізняють також розчинні (містяться в клітинному соку) та нерозчинні (становлять більшу частину клітинних оболонок та міжклітинної речовини). П. р. сприяють підтриманню тургору в тканинах, підвищують посухостійкість рослин, стійкість овочів та плодів при зберіганні. Використовуються в харчовій і фармацевтичній промисловості.

 

Схожі за змістом слова та фрази