Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С. arrow Л arrow ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНЕ ХАРЧУВАННЯ
   

ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНЕ ХАРЧУВАННЯ

— харч, продукги або готові страви, які видаються безплатно працівникам, зайнятим на роботах з особливо шкідливими умовами праці, для зміцнення здоров'я і запобігання профес. захворюванням. Передбачено ст. 166 Кодексу законів про працю України. Нормат. актами встановлені: Перелік виробництв, професій та посад, робота в яких дає право на безплатне отримання Л.-п. х. у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці; Раціони Л.-п. х. і норми безплатної видачі вітамінних препаратів; Правила безплатної видачі Л.-п. х. Традиційно Л.-п. х. видається у вигляді гарячих сніданків до поч. роботи. В окр. випадках його дають в обідню перерву або після закінчення роботи. Л.-п. х. видають працівникам у дні факт, виконання ними роботи на в-вах, за професіями і на посадах, передбачених Переліком, а також у період захворювання з тимчас. втратою працездатності, якщо хвороба є професійною. За певних умов Л.-п. х. видається також ін. особам відповідно до Переліку (інвалідам, жінкам на період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами). Л.-п. х. за мин. час і компенсацію за неотримане своєчасно харчування видавати не дозволяється. Зміни і доповнення до Переліку можуть бути внесені галуз. м-вами й відомствами після узгодження з М-вом праці і соціальної політики України, Федерацією профспілок України і М-вом охорони здоров'я України. Перелік професій, що дають право на отримання Л.-п. х. на підприємстві, в установі, організації, додається до колект. договору. Витрати, пов'язані з безплатним наданням Л.-п. х. працівникам, повинні провадитися за рахунок собівартості продукції, а в бюдж. організаціях — за рахунок асигнувань з бюджету. Працівникам, які отримують Л.-п. х., молоко як дод. безплатне харчування не видається. Його одержують лише працівники, які перебувають в умовах пост, контакту з фізичними вироб. факторами і токсич. речовинами при їх в-ві, переробці та застосуванні. Перелік робіт і професій, що дають право на отримання молока або ін. рівноцінних харч, продуктів у зв'язку з шкідливими умовами праці, визначається керівниками підприємств за погодженням з труд, колективами згідно з мед. показниками для безплатної видачі молока або ін. рівноцінних продуктів працівникам, безпосередню зайнятим на роботах з шкідливими умовами праці, затвердженими МОЗ СРСР 22.У 1968. Осн. мета видачі молока — підвищити опірність організму людини щодо несприятливих факторів вироб. середовища. На в-вах, пов'язаних з дією свинцю, замість молока видають продукти, які містять пектин (мармелад, кисіль,

концентрат пектину з чаєм).

Л. О. Кузнецова.

 

Схожі за змістом слова та фрази