Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow малак-мане arrow МАЛЕЇНОВА КИСЛОТА
   

МАЛЕЇНОВА КИСЛОТА

(від лат. malum — яблуко) — один із двох геометричних ізомерів (цис-ізомер, див. також Ізомерія) етилендикарбонової кислоти НООССН-СНСООН. Безбарвна кристалічна речовина, 130° С; легко розчиняється у воді та ефірі. М. к. сильніша за фумарову кислоту (другий геометричний ізомер), але менш стійка; на світлі або при нагріванні вище 200° С легко перетворюється на фумарову к-ту. У природі не знайдена. Одержують М. к. при нагріванні яблучної к-ти. У пром-сті застосовують гол. чин. ангідрид М. к. ( див. Малеїновий ангідрид).

 

Схожі за змістом слова та фрази