Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Енциклопедичний словник-довідник з туризму arrow в arrow ВІЗА РОБОЧА ДЛЯ В'ЇЗДУ В США
   

ВІЗА РОБОЧА ДЛЯ В'ЇЗДУ В США

Імміграційне законодавство США передбачає видачу іноземцям робочої візи двох видів: тимчасова і постійна.

Тимчасову робочу візу можуть отримати:

- медичні сестри, які мають зареєстровану ліцензію на право роботи медичною сестрою в одному із штатів Америки або ті, хто отримав таку ліцензію (навіть тимчасову) відразу після прибуття в США, за умови, якщо вони запрошені на роботу готелем, який має потребу в медсестрах (Н-ІА віза);

- спеціалісти, тобто особи з освітою не нижче рівня коледжу (інституту), запрошені на роботу, яка вимагає спеціальних знань, набутих у вищому навчальному закладі;

- особи з винятковими якостями й уміннями, запрошені для участі в спільних дослідженнях і проектах, які виконуються за міжурядовими програмами Міністерства оборони США;

- обдаровані і здібні артисти, художники, атлети, манекенниці й бізнесмени, які приїжджають винятково по суті своєї роботи;

- особи, які супроводжують артистів і атлетів та допомагають їм під час виступів. Цим особам видається віза Н-ІВ на термін, необхідний для виконання їхньої роботи, але загалом не більш, як на 6 років. Для отримання цієї візи необхідно мати запрошення від конкретного роботодавця.

Постійні робочі візи. За Імміграційним законом 1990 р., до США можуть в'їжджати щорічно 140 тис. працівників.

Працівники першочергової важливості. До цієї категорії (річна квота для неї становить 40 тис. віз) належать три групи працівників:

1. Особи, які володіють винятковими здібностями в галузі науки, мистецтва, освіти і спорту. Такі особи повинні мати суттєву документацію, яка підтверджує їх національне або міжнародне визнання. Для в'їзду в США й отримання статусу постійного жителя й супутньої грінкарти працівникам цієї категорії зовсім не потрібно клопотання будь-якого роботодавця (університету, фірми тощо), якщо вони бажають в'їхати в США з метою продовження діяльності саме в тій галузі, де виявили свої видатні здібності. До цієї групи належать лауреати міжнародних і національних премій, видатні спеціалісти, які мають публікації в престижних наукових журналах, багато відгуків преси тощо.

2. Видатні науковці (професори) з досвідом викладання або дослідницької роботи не менше трьох років, а також дістали міжнародне або національне визнання. У США до професорів належать не тільки особи, які мають вчене звання професора, а й викладачі університетів та інститутів без такого звання.

3. Особи, які принаймні один рік з останніх трьох працюють у закордонних відділеннях і філіях американських фірм і компаній та приїжджають працювати в США винятково як керівники або менеджери.

Особи високої кваліфікації. До цієї (другої) категорії належать працівники з високою підготовкою (не нижче, ніж ступінь магістра) або зі ступенем бакалавра (які закінчили американський коледж), чи принаймні впродовж п'яти років успішно працюють в певній галузі. Для отримання візи на в'їзд у США особи, які належать до цієї категорії, неодмінно мають пред'явити запрошення на роботу від американської фірми (за умови, якщо для цієї особи не буде зроблено виключення в національних інтересах). Амери-канськ: фірми мають отримувати для запрошених за другою категорією працівників свідоцтво Міністерства праці, що дозволяє прийом на роботу, хоча деякі групи працівників цієї категорії можуть бути звільнені від такої довгої процедури.

Кваліфіковані й некваліфіковані працівники. До цієї (третьої) категорії належать три групи: 1. Працівники, які мають принаймні дворічний

досвід роботи у своїй галузі.

2. Особи, які закінчили коледжі й прирівняні до них навчальні заклади.

3. Інші особи, що мають менше двох років досвіду роботи, - некваліфіковані працівники, для яких виділяються лише 10 тис. віз із 40-тисячної квоти для всієї категорії. Працівники, які належать до цієї групи, повинні обов'язково мати запрошення на роботу від американського роботодавця і дозвіл Міністерства праці на в'їзд у США.

 

Схожі за змістом слова та фрази