Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow паш-перг arrow ПЕПТИЗАЦІЯ
   

ПЕПТИЗАЦІЯ

— розщеплення агрегатів частинок у колоїдних осадах, гелях або суспензіях (утворених в результаті коагуляції) на первинні частинки. П. відбувається при нагріванні, під діянням води або ін. речовин — п е п -тизаторів. Пептизаторами можуть бути електроліти і поверхнево-активні речовини, що спричинюють ліофілізацію (див. Ліофільність та ліофобність) поверхні частинок дисперсної фази. Напр., П. гелю гідроксиду заліза Fe(OH), відбувається внаслідок діяння розчину хлориду заліза FeCl,. Перемішування прискорює П., а процеси рекристалізації і коалесценції заважають їй, приводячи до зрощування частинок. П.— один з методів одержання колоїдних розчинів (див. Колоїдні системи), має велике практичне значення у техніці, хім. та харч. технології. Іноді її, шкідлива, напр. при водоочищенні.