М. БДЖІЛЬНИЦТВА
- в польському м. Свяжендрі (неподалік від Познані). Розташований під відкритим небом. Тут розмістилися стародавні вулики найоригінальніших форм - у вигляді фігурок людей і звірів, біса верхи на бочці, навіть вулик у формі готичного собору.
М. БДЖОЛИ
- на Рязанщині. Тут зібрано цікаві відомості про бджіл, а також про мед, віск, прополіс, пилок, інші продукти бджільництва.
М. ВИНА - відкритий у Парижі в 1981 р., на місці монастиря, що стояв тут у XV ст. Ченці робили вино для церковних потреб, а надлишок продавали. Після Французької революції монастир пограбували, вцілілі його будівлі до 1906 р. слугували приміщенням ткацької фабрики. В одній з підземних галерей і був улаштований Музей вина. Експонати його знайомлять туристів з історією і технологією виноробства. Після огляду Музею для відвідувачів передбачено спеціальну дегустаційну програму. В одному з сусідніх підземель розмістився ресторан.
М. КАРТОПЛІ
- у Брюсселі. Тут можна прослухати також мало кому відому музичну п'єсу Й. С. Баха, написану ним на честь картоплі.
М. МОЛОКА
- в німецькому м. Ванзензеє, містить бл. 1500 експонатів, передусім різні пристрої й обладнання з багатьох країн світу для переробки молока і виготовлення молочних продуктів.
М. МОЛОЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
- в Курганській обл., де зібрано матеріали про розвиток виробництва масла в Сибіру.
М. ПЕРЦЮ
- єдиний у світі, знаходиться в Угорщині. Його експозиція докладно розповідає про історію появи цієї приправи в Європі, куди її завезли з Перу.
М. СИРНИХ ІГРАШОК
- в українському с. Брустурі. Фігурки з сиру гуцули вміють робити здавна. Виготовленням їх займалися переважно пастухи: сирну масу заварювали окропом, і вона ставала дуже пластичним матеріалом, придатним для ліплення баранчиків, оленів, конячок, качечок та й самих гуцулів у національних убраннях. Зліпивши іграшку з такого сирного "пластиліну", її потім опускають на кілька годин у міцну ропу. Після цього іграшки сушать на сонці або на печі, вони твердішають, набувають жовтуватого кольору і можуть зберігатися тривалий час, залишаючись при цьому дуже гарними на смак. Колись тутешні дівчата дарували такі іграшки своїм нареченим як нагадування про майбутнє весілля.
М. СОЛІ - в донецькому об'єднанні "Артем-сіль". Тут зібрано зразки солі з різних країн.
М. СПАГЕТТІ
- в Понтассієво (Італія). Макарони (паста) були відомі італійцям набагато раніше від епохи Марко Поло, який, як вважалося, завіз їх з Китаю. В шести залах Музею розмістилися тисячі зразків макаронів і вермішелі, що виробляються в усьому світі, а також соусів до них. На музейних стендах - фотографії делікатесних страв італійської кухні.
М. ХЛІБОПРОДУКТІВ
- у коморі старого млина біля Парижа. Більш як 1 тис. експонатів розповідають відвідувачам про розвиток хлібопекарства протягом багатьох сторіч. Тут подано моделі давньоєгипетського зерносховища, зразки стародавніх форм для хліба, а також зразки його випічки в різних країнах. Подібний Музей хліба є і в Києві.
М. ЦУКРУ
- в Берліні. Тут можна познайомитися з історією і сучасною технологією його виробництва, а також з добавками, що надають йому специфічних смаків.
М. ЧАЙНИКІВ
- в англійському замку Норвіг. В М. міститься найбільша в світі колекція заварювальних чайників: англійці пишаються своїми чайними традиціями. Чисельність зібраних у Музеї керамічних чайників - майже 3 тис. штук.
М. ШОКОЛАДУ
- в Кельні. Разом з купленим квитком дітям в ньому видають шоколадку. Всередині музею майже все зроблено з шоколаду: тече шоколадна річка, що омиває шоколадний острів, на якому зростає шоколадне дерево, вкрите золотими плодами - теж із шоколаду, тільки під різнобарвною фольгою. З невеликого конвеєра на очах відвідувачів сиплються цукерки, які можна скуштувати. Екскурсоводи розповідають про історію шоколаду, що налічує вже 3 тис. років. Тут можна спробувати боби какао, побачити дію стародавніх машин, за допомогою яких їх колись переробляли. Демонструються також різноманітні автомати для продажу цукерок.