Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow Л-лам arrow ЛАКТАЦІЯ
   

ЛАКТАЦІЯ

(від лат. lacto — годую молоком) — процес утворення, нагромадження й періодичного виділення молока у ссавців, у т. ч. й людини. Молоко утворюється в молочних залозах з поживних речовин, що надходять з кров'ю. Л.— складний нейрогуморальний процес (див. Нейро-гуморальна регуляція). Улюдини в перший день після пологів виділяється молозиво. Остаточний склад грудне молоко має з 2—3-го тижня. Максимуму Л. досягає між 10-м і 20-м тижнями. Тривалість Л. залежить від індивідуальних особливостей молочної залози, харчування матері і від того, як довго мати годує дитину груддю (див. Вигодовування дитини). Л. у тварин починається після родів, найбільше молока утворюється в перші місяці. Кілька днів виділяється молозиво, а потім — молоко звичайного складу. Найкраще вивчена Л. у великої рогатої худоби. Для утворення 1 л молока через молочну залозу має пройти бл. 500 л крові Кількість виділюваного молока залежить від породи, годівлі, віку та спадковості. Кількість молока від корови за Л. перевищує її живу масу в 8—10 раз. Час від початку Л. до припинення молоковиділення наз. лактаційним періодом. У корів він становить 10 міс, кобил — бл. 9, кіз — 8—10, овець — 4—5, свиней — 2 міс. Щоб одержати в наступний лактаційний період високі надої, маток перестають доїти за певний час до родів (див. Сухостійний період. Роздоювання корів, Доїння).

Літ.: Скотоводство. М.. 1978: Скотарство. К., 1979