Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow прол-проті arrow ПРОТЕОЛІТИЧНІ ФЕРМЕНТИ
   

ПРОТЕОЛІТИЧНІ ФЕРМЕНТИ

протеази, пептид-гідролази — ферменти класу гідролаз, каталізують розщеплення пептидних зв'язків у білках і пептидах. Містяться в усіх живих організмах. Серед П. розрізняють пептидази (екзопептидази), які відщеплюють N-кінцеві (амінопептидази) та С-кінцеві (карбоксипептидази) амінокислотні залишки поліпептид-ного ланцюга, та протеїнази (ендопептидази), які гідролізують переважно внутр. пептидні зв'язки. П. ф. розрізняють за субстратною специфічністю (тобто за здатністю гідролізувати зв'язки між певними амінокислотними залишками), за будовою активного центру, за здатністю активуватися іонами металів. Типовими представниками П. ф. є протеїнази шлунково кишкового тракту — пепсин, трипсин, хімотрипсин, які секретуються в організмі у вигляді неактивних попередників — пепсино-гену, трипсиногену, хімотрипсино-гену (див. Проферменти). До П. ф. належать різні внутрішньоклітинні протеїнази — катепсини, які здійснюють катаболізм цитоплазматич. білків. Багато мікроорганізмів синтезують і виділяють в оточуюче середовище складний набір П. ф., які розщеплюють білки, що містяться в ньому. П. ф. застосовують у медицині (для розсмоктування тромбів, прискорення загоювання ран), шкіряній (для м'якшення шкури), харч. (у сироварінні) пром-сті та в лабораторній практиці (для визначення структури білків).

Літ.: Ленинджер А. Биохимия. Пер. с антл. М., 1976.

В. К. Лішко.

 

Схожі за змістом слова та фрази