Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow ож-олен arrow ОЛЕНЬ
   

ОЛЕНЬ

(Cervus) — рід парнокопитних ссавців род. оленевих. Тіло (довж. 105—270 см, вис. в холці 55—165 см, маса 40—500 кг) струнке, кінцівки тонкі. Забарвлення волосяного покриву в основному сірих і бурих тонів, біля хвоста — світла пляма ("дзеркало"). Самці мають роги, які вони

щороку скидають. О. живуть у рівнинних ландшафтах з деревною рослинністю. Тримаються невеликими групами. Живляться листям, пагонами, корою, травою тощо. Полігами (див. Полігамія в біології). Статевої зрілості досягають у 1,5—2 роки. Самка після бл. 8 міс. вагітності народжує 1 теля плямистого забарвлення. 12 видів, поширених в Європі, Азії, Пн. Америці і Пн.-Зх. Африці. У фауні СРСР — 3 види: О. плямистий (С. nippon), олень звичайний, лань. На Україні О. збереглися в Карпатах і Криму. Акліматизовані в багатьох мисливських г-вах лісової, лісостепової та степової зон. О.— мисливсько-промислові тварини, але у зв'язку із зменшенням їх чисельності полювання на них обмежене, а в деяких місцях поширення— заборонене. О. бухарський та уссурійський включені до Червоної книги СРСР. Окремих О. (марала, О. плямистого) розводять у неволі заради пантів. У викопному стані О. відомі починаючи з пліоцену Пд. Азії і Європи; на тер. України — з раннього антропогену.

 

Схожі за змістом слова та фрази