Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow мел-мерл arrow МЕРКАПТАНИ
   

МЕРКАПТАНИ

(від лат. mercurium captans — той, що зв'язує ртуть), тіоспирти, тіоли — клас органічних сполук, сірчистих аналогів спиртів загальної формули R — SH, де R — вуглеводневий радикал (напр., —СН3, —С2Н5). Леткі речовини з характерним неприємним запахом; т-ра кипіння перших 6 членів гомологічного ряду значно нижча, ніж у відповідних спиртів у зв'язку з відсутністю асоціації між молекулами. М. мають слабкі кислоті властивості (але сильніші, ніж у спиртів) й легко утворюють малорозчинні солі — меркаптиди. У природі М. є в сирій нафті і продуктах гниття білків. Застосовують у тонкому органічному синтезі, для надання запаху природному газу, щоб виявити його втрати при використанні тощо.

В. О. Ковтуненко.