Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow вид-висот arrow ВИННІ КИСЛОТИ
   

ВИННІ КИСЛОТИ

(діоксіянтарні) - двоосновні органічні кислоти НООС-СН(ОН) -СН (ОН)- СООН. Існують у трьох стерео-ізомерних формах. D-В. к. (виннокам'яна. або звичайна винна), з tпл, 170° С, одержують її з винного каменю, що утворюється при бродінні виноградного соку і являє собою кислу калієву сіль D-B. к.; легко утворює комплексні сполуки. L-B. к. є оптичним антиподом D-B. к.. Суміш однакових кількостей (рацемат) D- і L-B. к. становить виноградну к-ту, tпл 205° С. Третій ізомер - мезовин-на к-та, оптично неактивна, її молекули мають площину симетрії; кристалогідрат C4H6O6 Н20, tпл 140° С; одержують при нагріванні ін. форм В. к. з соляною к-тою. Найбільше значення має D-B. к. та її солі (тартрати), які широко використовують у харч. пром-сті, у медицині, в аналітичній хімії, для фарбування тканин (див. Сегнетова сіль). В. к. зіграли важливу роль у вивченні явища оптичної ізомерії.

М. Ю. Корнілов.

 

Схожі за змістом слова та фрази