Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow пис-підг arrow ПІВНІЧНИЙ ОЛЕНЬ
   

ПІВНІЧНИЙ ОЛЕНЬ

— парнокопитний ссавець род. оленевих. Довж. тіла до 2,2 м, вис. в холці до 1,4 м, маса до 220 кг. Волосяний покрив взимку густий, довгий, сірувато-бурий, з розвинутим підшерстям, влітку значно рідший і темніший. Роги є в обох статей, розгалужені, плескаті, довж. до 140 см. Копита широкі, пальці рухливі, між ними пучки щетиноподібного волосся, що створює велику площу опори і є пристосуванням для пересування по снігу та болотах. Живиться П. о. рослинами, взимку переважно мохом і лишайниками (ягель). Гін у вересні —грудні. Після бл. 225 діб вагітності самка народжує 1 оленя. П. о. поширений на пн. островах, у тундрі, лісотундрі, частково в тайзі Євразії та Пн. Америки. Об'єкт промислу та розведення (оленярство) заради м'яса, шкури та ін. Викопні рештки П. о. відомі починаючи з раннього антропогену, зокрема в УРСР — з плейстоцену.

 

Схожі за змістом слова та фрази