Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow Ж-жир arrow ЖЕЛАТИН
   

ЖЕЛАТИН

желатина (франц. gelatine, від лат. gelatus - замерзлий, застиглий) - суміш білкових речовин тваринного походження. Ж. одержують кип'ятінням у воді кісток, сухожиль, хрящів та спеціальною наступною обробкою розчину, що при цьому утворився. Ж. у сухому вигляді -прозора маса без смаку і запаху, майже безбарвна або блідо-жовтого кольору; у холодній воді й розведених кислотах набрякає; при нагріванні вище 35° утворює колоїдний розчин, що при охолодженні застигає у вигдяді драглів. Хім. властивості Ж. значною мірою залежать від середовища: в кислому середовищі Ж. виявляє лужні властивості, в лужному - кислотні. Ж. застосовують у харч. пром-сті, в мікробіології для одержання живильних середовищ, у медицині як кровоспинний засіб, у фармації для виготовлення капсул, свічок тощо, у фото- й кінопром-сті для виготовлення фото- і кіноплівок і т. д.