Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow маркіз-масл arrow МАСЛЯНА КИСЛОТА
   

МАСЛЯНА КИСЛОТА

— одна основна насичена карбонова кислота аліфатичного ряду. Безбарвна оліїста рідина з різким неприємним запахом, добре розчинна у воді та органічних розчинниках. Відомо два ізомери М. к.: н-масляна к-та, СН3СН2СН2СООН (густ. 958 кг/м3 при 20° С, tкип 163° С) та ізомасляна к-та, (СН3)2СНСООН (густ. 949 кг/м3 при 20° С. tкип 155° С). Одержують н-М. к. окисленням н-бутилового спирту або зброджуванням відходів, що містять крохмаль (лип. Маслянокисле бродіння), ізо-М. к.— окисленням ізобутилового спирту. Практичне значення мають ефіри М. к., що відзначаються фруктовим і квітковим запахом. Деякі з них використовують як запашні речовини у харч. і парфюмерній промисловості.

 

Схожі за змістом слова та фрази