Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow лек-лєс arrow ЛЕОПАРД
   

ЛЕОПАРД

барс, пантера (Panthera pardus, синонім Felis pardus) — хижий ссавець роду пантера. Довж. тіла до 160 см, маса до 75 кг. Волосяний покрив густий, пухнастий, найчастіше жовтувато-рудого кольору, з чорними плямами, іноді чорний (чорна пантера). Л. поширений в Африці (крім Сахари), Пд.-Сх. Азії й Пд.-Сх. Європі. В СРСР — у Туркменії, Уссурійському краї та на Кавказі (дуже рідко). Населяє рівнинні та гірські ліси. Живиться Л. переважно дикими (косулями, вівцями, оленями та ін.), іноді свійськими тваринами. Самка в січні — лютому після майже 3-місячної вагітності народжує 2—5 малят. Л.— хутровий звір. Необмежене полювання призвело до зменшення чисельності його. У зв'язку з цим в СРСР леопард взятий під охорону закону і включений до Червоної книги. Викопні рештки Л. відомі з плейстоцену. На тер. України рештки Л. відомі з розкопок в районі Ольвії (с. Парутине Миколаїв, області).

О. П. Корнєєв.

Леопард - leksika.com.ua