Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow санс-свал arrow САПСАН
   

САПСАН

(Falco peregrinus) — птах роду сокіл род. соколових. Довж. тіла до 50 см, маса до 1,3 кг, розмах крил до 117 см. Верх голови, спина, крила і хвіст сірі, низ тіла світлий з поперечними смугами. Під оком темна, видовжена пляма — "вуса". Населяє різні ландшафти від тундр до гір і пустель. Живиться птахами. Гніздо на деревах, скелях або на купинах (у тундрі). Кладку з 3—5 яєць насиджує протягом 30 діб. Поширений на всіх материках, крім Антарктиди, в багатьох районах рідкісний. В СРСР зустрічається 7 підвидів, з них в УРСР — 3: руський, кавказький (рідкісний гніздовий птах) і тундровий (зустрічається на перельотах). С. використовують як ловчих птахів. Охороняється законом; внесений у Червоні книги СРСР та Української PCP. 1л. див. на окремому аркуші до ст. Птахи.

В. М. Зубаровський.