Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow крос-куй arrow КРОХМАЛЕ-ПАТОКОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ
   

КРОХМАЛЕ-ПАТОКОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ

— галузь харч. пром-сті, підприємства якої виробляють крохмаль, патоку, глюкозу, декстрин та ін. продукти. Продукція К.-п. п. використовується в харч., текст., паперовій, хім., гумовій та ін. галузях пром-сті, а також населенням для споживання. Осн. сировиною для К.-п. п. є картопля і кукурудза. Крім того, використовують пшеницю, сорго, рис та ін. злаки з високим вмістом крохмалю. Виробн. крохмалю з пшениці відоме з давніх часів. У 17 ст. в зв'язку з поширенням в Європі культури картоплі виникло виробн. крохмалю з картоплі. Крохмальну патоку вперше одержано на поч. 18 ст. Напередодні 1-ї світової війни в Росії діяло 186 цензових крохмалепатокових підприємств. Швидкими темпами К.-п. п. розвивалася в роки Рад. влади. В 1978 в СРСР вироблено 270 тис. т крохмалю, 359 тис. т патоки і 17,5 тис. т глюкози. За обсягом виробн. крохмале-патокової продукції СРСР посідає 1-е місце в Європі та 2-е в світі (після США). На Україні 1978 діяло 18 підприємств К.-п. п., а також цехи по виробн. крохмалю на підприємствах харчової, місцевої пром-сті та Укоопспілки. Було вироблено 97,7 тис. т патоки, 57,3 тис. т крохмалю, 14,4 тис. т глюкози. К.-п. п. республіки за виробничими потужностями та обсягом виробн. крохмалопродук-тів посідає 2-е місце в СРСР (після РРФСР) і 1-е за виробн. глюкози. Найбільше підприємство К.-п. п. УРСР — Верхньодніпровський крохмалепатоковий комбінат.

В. М. Верес

 

Схожі за змістом слова та фрази