Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow Ж-жир arrow ЖИРНОМОЛОЧНІСТЬ
   

ЖИРНОМОЛОЧНІСТЬ

- вміст жиру в молоці тварин, одна з головних якісних ознак молочної продуктивності сільськогосподарських тварин. Залежить від годівлі, видових і породних особливостей тварин, передається спадково. Ж. визначається показниками процентного вмісту жиру або кількістю чистого жиру (кг) в молоці тварин за лактацію. Середній вміст жиру в молоці (%): корів 3,9, кіз 4-5, овець 7,2, буйволів 7-8, зебу 7, яків 6,8, свиней 5,9, коней 1,8. Ж.- породна ознака. Найжирніше молоко у джерсійських корів (5-6% ), найменш жирне - у корів чорно-рябої породи (3,3- 3,7). Восени та взимку Ж. вища, ніж навесні і влітку. Жирність перших порцій молока менша, ніж останніх. Осн. джерело утворення жиру в молоці - корми, що містять легкозасвоювані вуглеводи (цукор, крохмаль) та протеїн. Найважливішою умовою підвищення Ж. є добра організація плем. роботи, схрещування рідкомолоч-них корів з бугаями жирномолочних порід та ін. На плем'я відбирають найкращих щодо Ж. і надоїв корів.